De meest bekende, zelfs beroemde is de Franse blauwschimmelkaas Roquefort, deze rijpt in grotten.

Ook een kaassoort, die in Nederland helemaal is ingeburgerd, maar waarvan de meeste niet weten, dat die van schapenmelk wordt gemaakt, is de Griekse feta, veel gebruikt in salades. 

Verder is in Friesland de schapenkaas bekend van de verse soort; In Friesland wordt van oudsher het Fries Melkschaap gehouden en bestaat de geweldige traditie om van deze melk Verse Schapenkaas te maken. Deze wordt meestal alleen in het melkseizoen gemaakt, pakweg van maart tot november. De productie is relatief eenvoudig. Gepasteuriseerde schapenmelk wordt gestremd en de wrongel gesneden en licht geperst. Zonder enige toevoeging wordt dit kaasje verpakt in bakjes in eigen vocht, de wei. ‘s Ochtends gemaakt kan de kaas dezelfde dag al gegeten worden. Gekoeld is de houdbaarheid maar één week. En daar zit meteen een nadeel van dit fantastische product. Het is een logistieke uitdaging om de kaas binnen een paar dagen bij de consument te krijgen.

De smaak is misschien het beste te omschrijven als Friese Mozzarella! Er moet zout op want anders is het net als zoutloos brood niet lekker. Traditioneel wordt deze kaas, als maaltijd of bij de borrel, gegeten op roggebrood met een beetje peper en zout. Een heerlijke traditie die we in ere moeten houden. Verse Schapenkaas is ook in de keuken te gebruiken in plaats van mozzarella.

Ook kennen de meeste mensen de Manchego uit Spanje

Onze kaas, gemaakt door Jan Craens in Oosterwolde van Kaaslust lijkt het meest op een Goudse kaas, met de specifieke voordelen van de volle schapenmelk, die hem zo romig maakt!


President
President
President
President