Fryske Skiepe Tsiis lanceert webshop

Beheerder Website SchapenkaasNieuws

FOTO: SIETSE DE BOER
TEXT:  RENSKE WOUDSTRA

Sinds mei vorig jaar lopen er honderden speciale schapen aan de Alde Singel bij Gorredijk. Vof Van Doorn en De Jong laat de melk van de schapen verwerken tot Fryske Skiepe Tsiis. Deze zomer opende het bedrijf een webshop voor de verkoop.

“Yn dit digitale tiidrek moatte boeren ek online sichtber wêze. Dêrom fyn ik it wichtich om neist in moaie website ek in webshop te hawwen”, vertelt Christine de Jong, die deze zomer tot het bedrijf toetrad. De schapenkaas is een heerlijk streekproduct, stelt Christine. “Wy fernimme dat in soad minsken bang binne dat it in útsprutsen smaak hat sa as by geitetsiis, mar dat is net sa. Skieppetsiis is folle mylder en hat mear fan kowetsiis.” Een deel van de melk wordt verkaasd door Kaaslust uit Veenhuizen, de resterende melk gaat naar een kaasboerderij in Deurningen. De kaas is op de markt onder het eigen label Fryske Skiepe Tsiis. Het aantal verkooppunten groeit en onlangs werd op schapen-kaas.nl een webshop gelanceerd.

Drie jaar geleden besloot vader Wubbo de Jong te starten met de melkschapenhouderij. Het idee voor deze tak, naast de 350 melkkoeien, ontstond toen het naastgelegen boerenbedrijf vrijkwam. Hij vroeg zijn vriend Bart van Doorn om mee te doen. “Bart is accountant, mar hie altyd graach boer wurde wold. Dit wie syn kâns.” In Spanje kochten ze vijfhonderd lammeren van het ras Assaf, een kruising van het Israëlische en het Ostfriesische Melkschaap. De lammeren arriveerden in mei 2018 aan de Alde Singel. De ligboxenstal werd omgebouwd tot potstal met een vijftigstands rapid-exitmelkinrichting.

De lammeren gingen in augustus datzelfde jaar onder de Friese ram. Ruim driehonderd schapen bleken drachtig en lammerden in februari dit jaar. In oktober en november worden lammeren van 160 schapen verwacht. Met twee keer per jaar lammertijd kan het bedrijf nu het jaar rond melken. “It moaie fan skiep melke is dat it ek tige geskikt is foar froulju”, zegt Christine. “It is goed te dwaan en minder swier as it melken fan kij. Moai dat froulju op dizze wize ek yn it boerebedriuw wurkje kinne.” Wel blijft het lastig om voldoende melkers te vinden, vult ze aan. “Froulju, mar seker manlju, binne wolkom om harren by ús te melden.”

In april gingen de schapen voor het eerst de wei in. Het weiden zorgt voor een heerlijke graskaas. “En it is ek goed foar it wolwêzen fan de bisten, dat fine wy belangryk. Minsken fine it in prachtich gesicht en bliuwe faak stean foar in foto. It wie wol spannend om de skiep nei bûten te dwaan. Witst net wat se dogge. Se stiene earst wat frjemd te sjen mar al gau wie it normaal.” En typisch: “As der ien wetter drinkt, wolle se dat allegear.”

De ambachtelijk gemaakte Fryske Skiepe Tsiis heeft van nature hogere vet- en eiwitgehaltes, dit geeft de kaas een heerlijke romige smaak. Basis voor de kaas is volle gepasteuriseerde melk. Over het algemeen wordt schapenkaas goed verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Naast pure schapenkaas wordt ook Duokaas gemaakt van schapen- en koeienmelk. Er wordt nog gewerkt aan Triplekaas, een combinatie van schapen-, koeien- en geitenmelk.

Lezersaanbieding

20 procent korting op het hele assortiment in de webshop (schapen-kaas.nl). Gebruik dan bij het afrekenen de kortingscode: KortingSa!
Deze actie is verlopen.

https://sa24.nl/fryske-skiepe-tsiis-lanceert-webshop/